Koronavirusdan o‘lim xavfini kamaytiruvchi "manba"ni bilasizmi?
4025 27-09-2020 0 Ilm-fanAmerikalik olimlar koronavirusdan o‘lim darajasini sezirali darajada kamaytiruvchi omilni aytishdi. Boston Tibbiyot maktabi tadqiqotchilari o‘z ilmiy ishlarini PLOS ONE jurnalida e’lon qilishdi.
Mutaxassislarning fikricha, qonida yetarli darajada D vitamini bo‘lgan bemorlar orasida koronavirusdan o‘lim darajasi sezilarli daraja kam bo‘larkan. Tekshirishlar natijasiga ko‘ra, qirq yoshdan oshgan, biroq, qonida yetarli darajada D vitamini bo‘lgan bemorlarda o‘lim ko‘rsatkichlari boshqalarga nisbatan 51,4 foyizga kamroq ekani aniqlangan. Olimlar D vitamini sitokinlar hujumi asoratlarining oldini olishda ham yordam berishini aytishmoqda.
Реклама на Unews
Eslatib o‘tamiz, D vitamini sut va sut mahsulotlarida, baliq yog‘i, uvildirig‘i (ikrasi) va jigarida, tuxum sarig‘ida, kartoshkada, petrushkada va boshqa ko‘plab mahsulotlarda uchraydi. Shuningdek, quyosh nurida yetarli darajada toblanish ham organizmda D vitaminini hosil qilishi aniqlangan.
Ilgariroq, Rokfeller universiteti (AQSh) olimlari COVID-19 bilan bog‘liq o‘lim holatlari asosan immun tizimining buzilishi bilan bog‘liq ekanini aytishgandi. Tadqiqotchioar xulosasiga ko‘ra, COVID-19 ning og‘ir formasiga chalingan bemorlar tekshirib ko‘rilganda, ularning 3,5 foizida viruslarga qarshi himoyada ishtirok etuvchi genlar mutasiyaga uchragani aniqlangan.
Eng qaynoq xabarlar bilan TELEGRAM kanalda birinchilarda xabardor bo'ling.